Divine Coaching by Anouk
Coaching geleid door de Heilige Geest

Tikva, bewegen en ontspannen met God

Als gecertificeerd Tikva-instructeur geef ik Tikva-lessen in Den Haag. Ook pas ik Tikva toe in mijn coaching.
Hieronder vertel ik meer over Tikva. Of bekijk het filmpje hiernaast.
Wil je je meteen opgeven voor Tikvalessen? Klik dan hier.

Tikva is een combinatie van lichaamsbeweging en geestelijke en lichamelijke ontspanning met een christelijk fundament:
Gods Woord vormt de bron.
Tikva helpt je een evenwichtig leven te leiden voor geest, lichaam en ziel.

Wat is Tikva?
Tikva is het Hebreeuwse woord voor Hoop (als in verwachtingsvol met geloof). Het is een combinatie van rustige bewegingen, instrumentale muziek en uitgesproken bijbelverzen die leidt naar ware aanbidding met lichaam, geest en ziel op bijbelse principes. Geïnspireerd door het bijbelvers:

”Be still and know that I am God.” - Ps.46:11

Tikva is 20 jaar geleden in Zweden ontwikkeld door een Christelijke Personal Trainster die op zoek was naar oefeningen om te herstellen van haar whiplash. Ze wilde geen yoga doen, omdat dat gebaseerd is op het Hindoeïsme. Samen met een Christelijke Fysiotherapeut en een een Christelijke Componist heeft ze toen Tikva ontwikkeld.
Tikva wil handvatten bieden voor diegenen die een leven willen leiden in balans en vertrouwen met aandacht voor de hele persoon, geest, ziel en lichaam.
Daardoor is Tikva zeer geschikt voor christenen die niet aan yoga willen doen. Sinds een aantal jaar wordt Tikva ook in Nederland gegeven.

Gedachten achter Tikva
De bewegingen in Tikva zijn ontwikkeld door een fysiotherapeut om een verhoogde doorbloeding te bevorderen in spieren die het meeste worden beïnvloed door spierspanning en stijfheid. De bewegingen worden uitgevoerd in een rustig tempo, waarbij de deelnemer de bewegingsuitvoering aanpast aan zijn eigen kunnen. De bewegingen dragen bij aan verhoogde mobiliteit, verminderde stijfheid en verbeterde proprioceptie (bewegings- en positiegevoel) en lichaamsbewustzijn.

Ademhaling – verbinding met het zenuwstelsel en stress
Ademen is een functie die wordt aangestuurd door het zelfbesturende systeem van het lichaam, ook wel het autonome zenuwstelsel genoemd. Het autonome zenuwstelsel is verdeeld in het sympathische en parasympathisch zenuwstelsel. Het sympathische reageert op stress en het parasympathisch wordt vooral in rust geactiveerd.
Er is aangetoond dat een kalme en langzame diepe ademhaling het autonome zenuwstelsel rechtstreeks beïnvloedt door de hartslag te verlagen. Dit leidt tot een verhoogde activatie van het parasympathisch zenuwstelsel, wat ertoe bijdraagt dat het lichaam prioriteit geeft aan herstel en het opbouwen van lichaamseigen reserves. Bestudeerde effecten hiervan zijn een verlaagde hartslag, bloeddruk en verminderde niveaus van stresshormonen. Bovendien verbeteren de spijsvertering en de stoelgang.

Bemoedigende woorden en stilte
Tikva maakt tijd vrij voor stilte. Tijdens Tikva krijgt de deelnemer ontspannende muziek en bemoedigende woorden te horen, die levengevend en opbeurend zijn. Woorden kunnen een grote betekenis hebben en onze stemming en gedachten beïnvloeden.

"Vriendelijke woorden zijn als honing, zoet voor de ziel en genezing voor het lichaam” - Spreuken 16:24

Het is de combinatie van fysieke bewegingen, ademhaling, bemoedigende woorden, speciaal geschreven instrumentale muziek en stilte die samen bijdragen aan de positieve effecten van Tikva. Ten eerste is de activering van het parasympathisch zenuwstelsel aanzienlijk groter als de diepe ademhaling wordt uitgevoerd in combinatie met rustige, dynamische fysieke bewegingen. Daarnaast dragen de woorden en speciaal geschreven instrumentale muziek ook bij aan rust, een verlaagde hartslag en een verlaagd stressniveau.

"Gemoedsrust geeft leven aan het lichaam.” - Spreuken 14:30

 

Wil je meer weten over Tikva? Of je opgeven voor lessen? Klik dan hier.